Skip to main content

Çerez ayarlarınızı değiştirmek için tıklayınız.

Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı

Çerez Aydınlatma Metni

(“Aydınlatma Metni”)

Son güncelleme tarihi: [15] [Mart] [2024]

Aydınlatma Metni Hakkında

Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı (“THY” veya “Şirket”) olarak, çevrimiçi mecralarımızı ziyaretleriniz sırasında sizlerin deneyiminizi geliştirmek için çerezler, pikseller, gifler gibi bazı teknolojilerden (“çerezler”) faydalanmaktayız. Bu teknolojilerin kullanımı ve kişisel veri işleme faaliyeti başta 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) olmak üzere tabi olduğumuz mevzuata uygun şekilde gerçekleştirilmektedir.

İşbu Aydınlatma metninin amacı, tarafımızca işletilmekte olan “turkishairlines.com” internet sitesinin (“Site”) ve mobil uygulamanın işletilmesi sırasında Site kullanıcıları/üyeleri/ziyaretçileri (“İlgili Kişi”) tarafından çerezlerin kullanımı sırasında elde edilen kişisel verilerin işlenmesi ve çerezlerin kullanımına ilişkin olarak sizlere bilgi vermektir. İşbu metinde sitemizde hangi amaçlarla hangi tür çerezleri kullandığımızı ve bu çerezleri ve kişisel veri işleme faaliyetini nasıl kontrol edebileceğinizi sizlere açıklamak istiyoruz.

THY olarak sitemizde kullandığımız çerezlerden ve işleme faaliyetlerinden vazgeçebilir, çerezlerin türlerini veya fonksiyonlarını değiştirebilir veya yeni çerezler ya da işleme faaliyetleri ekleyebiliriz. Dolayısıyla iş bu aydınlatma metninin hükümlerini dilediğimiz zaman değiştirme hakkını saklı tutarız. Öte yandan bu metni güncellenmeden de uygulanabilir mevzuat bağlamında yeni veya değişen kişisel veri işleme faaliyetleri veya çerezlere ilişkin sizin onayınızı isteyebiliriz. Güncel aydınlatma metni üzerinde gerçekleştirilmiş olan her türlü değişiklik sitede veya herhangi bir kamuya açık mecrada yayınlanmakla birlikte yürürlük kazanacaktır. Son güncelleme tarihini metnin başında bulabilirsiniz.

Kişisel verilerinizin Şirket tarafından işlenme amaçları hakkında daha detaylı bilgi için https://www.turkishairlines.com/tr-tr/yasal-uyari/gizlilik-politikasi/ adresinde yer alan Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Bildirimini okumanızı tavsiye ederiz. GDPR kapsamında kişisel verilerinizin işlenmesi ve korunmasına ilişkin detaylı bilgi için ise https://www.turkishairlines.com/en-tr/legal-notice/gdpr-privacy-notice adresinde yer alan bildirimi okumanızı tavsiye ederiz.

Çerez (tanımlama bilgileri) nedir?

Çerez, tarayıcınız aracılığıyla bir web sunucusu tarafından bilgisayarınıza yüklenen küçük veri dosyalarıdır. Web siteleri, çerezni tarayıcınız ile sunucu arasında bağlantı kurulduğunda sizi tanımak için kullanır. Çerez, bir web sitesinin ziyaretçileri tarafından daha kolay kullanılabilmesi için tasarlanır.

Çerezler hangi amaçlarla kullanılmaktadır?

THY olarak sitemizde ve mobil uygulamamızda çeşitli amaçlarla çerezler kullanmakta ve bu çerezler vasıtasıyla kişisel verilerinizi işlemekteyiz. Bu amaçlar başlıca şunlardır:

  • Site’nin çalışması için gerekli temel fonksiyonları gerçekleştirmek. Örneğin, oturum açan üyelerin Site’de farklı sayfaları ziyaret ederken tekrar şifre girmelerine gerek kalmaması.
  • Site’yi analiz etmek ve Site’nin performansını arttırmak. Örneğin, Site’nin üzerinde çalıştığı farklı sunucuların entegrasyonu, Site’yi ziyaret edenlerin sayısının tespit edilmesi ve buna göre performans ayarlarının yapılması ya da ziyaretçilerin aradıklarını bulmalarının kolaylaştırılması.
  • Site’nin işlevselliğini arttırmak ve kullanım kolaylığı sağlamak. Örneğin, Site üzerinden üçüncü taraf sosyal medya mecralarına paylaşımda bulunmak, Site’yi ziyaret eden ziyaretçinin daha sonraki ziyaretinde kullanıcı adı bilgisinin ya da arama sorgularının hatırlanması.
  • Kişiselleştirme, hedefleme ve reklamcılık faaliyeti gerçekleştirmek. Örneğin, ziyaretçilerin görüntüledikleri sayfa ve ürünler üzerinden ziyaretçilerin ilgi alanlarıyla bağlantılı reklam gösterilmesi.

Kişisel verilerin toplama yöntemi ve hukuki sebebi nedir?

Kişisel verileriniz, Sitemizi ziyaretiniz kapsamında veya uygulamamızı kullanmanız dolayısıyla çerezler vasıtasıyla elde edilmektedir. İşbu aydınlatma metni ve Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Bildiriminde belirtilen amaçlar doğrultusunda, Kanun’un 5. maddesinin ikinci fıkrasındaki kanuni veri işleme şartlarından; ilgili kişinin temel hak ve özgürlüklerine zarar vermemek kaydıyla Ortaklığımızın meşru menfaatler için veri işlemenin zorunlu olması (örneğin Sitenin işletilmesine yönelik fonksiyonel ve güvenlik gereklilikleri, Sitenin performansına yönelik analiz ve ölçümlemeler, Sitenin, ürünlerin ve hizmetlerin geliştirilmesi) , Ortaklığımızın hukuki yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için veri işlemenin zorunlu olması ve bir sözleşmenin kurulması veya ifasıyla doğrudan doğruya ilgili olması şartlarından birinin varlığı halinde kişisel verileriniz rızanız olmaksızın işlenebilecektir. Aksi hallerde kişisel verileriniz yalnızca açık rızanızın bulunduğu hallerde işlenecektir.

Kişisel verilerinizi kimlere ve hangi amaçlarla aktarabiliriz?

THY olarak, aydınlatma metni kapsamındaki kişisel verilerinizi Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Bildiriminde belirtilen ve yukarıda yer alan amaçların gerçekleştirilebilmesi ile sınırlı olarak ve mevzuata uygun şekilde Şirketimizin hizmetlerinden faydalandığı üçüncü kişilerle, bağlı ortaklıklarımızla, iş ortaklarımızla ve grup şirketlerimiz ile paylaşabiliriz. Verilerin aktarıldığı tarafların kişisel verilerinizi dünyanın her yerindeki sunucularında saklayabileceğini belirtmek isteriz.

Hangi Çerezleri kullanıyoruz?

Aşağıda sitemizde kullandığımız farklı türdeki çerezleri bulabilirsiniz. Sitemizde hem birinci parti çerezler (ziyaret ettiğiniz site tarafından yerleştirilen) hem de üçüncü parti çerezleri (ziyaret ettiğiniz site haricindeki sunucular tarafından yerleştirilen) kullanılmaktadır. Mobil uygulamada ise çerez yerine, Google ve Criteo SDK’sı (Software Development Kit) kullanılmaktadır.

Çerez Türü

Çerez İşlevi

Kesinlikle Gerekli Çerezler

Bu çerez türü, Site’nin düzgün çalışabilmesi için kesinlikle gereklidir. Bu çerez, Site’nin ziyaret edilebilmesini ve özelliklerinin düzgün ve güvenli bir şekilde kullanılabilmesini sağlar; örneğin, kimlik doğrulama işlemleri veya saldırı korumasına karşı cihaz bilgisinin (Device ID) işlenmesi gibi. Oturum çerezleri, web sitesinin çeşitli sayfaları arasında bilgi aktarımını sağlamak ve kullanıcıların bilgileri birden fazla kez girmelerini önlemek için kullanılır. Bu kategorideki çerezler geçicidirler ve manuel silinebildikleri gibi tarayıcı kapattıktan hemen sonra da silinebilirler.

Analitik/Performans Çerezleri

Bu çerezlerin kullanılması; site analitiğine yönelik araçlar ve session replay araçları da dahil olmak üzere, sayfa sahibinin sayfa ziyaretlerinin sıklığı, ilgili hata mesajları (varsa), kullanıcıların sayfalarda geçirdiği süre ve kullanıcıların web sitesinde nasıl gezindikleri gibi bilgilerin toplanmasını sağlar. Bu çerezlerle elde edilen bilgiler, web sitesinin performansını ölçmek ve sorunları giderip Siteyi iyileştirmek için kullanılabilir.

İşlevsellik Çerezleri

Bu çerezler bizim tarafımızdan veya ek işlevler uygulamak veya özellikleri ve web sitesi performansını geliştirmek için kullandığımız üçüncü taraf hizmet sağlayıcılar tarafından işletilmektedir. Örneğin, kullanıcı tarafından yapılan seçimleri (seçilen şehir, uçuş tarihi vb.) tanıyarak kullanıcının siteye ziyaretini kolaylaştırır. Ayrıca bu bilgiler, kullanıcılara gelişmiş web özellikleri de sağlar.

Pazarlama Çerezleri

Bu çerezler Sitede belirli işlevlerin dahil edilebilmesi için üçüncü taraf tedarikçiler tarafından kurulmaktadır çerez (ör. uçuş noktalarında ve promosyon sayfalarında sosyal medya paylaşımlarıyla oluşturulan çerezleri kullanan reklamcılık tarafları) kullanılır. Ayrıca Sitede reklam takibi yapan tarafların çerezleri de kullanılır.

Sitede yer alan çerezlere ilişkin bilgiler aşağıdaki tablolarda yer almaktadır:

Çerez Hizmet Sağlayıcı

Çerez İsmi

Çerez Amacı

Çerez Türü

Çerez Süresi

THY

AKA_A2

DNS Prefetch ve HTTP2 Push mekanizmalarını etkinleştiren gelişmiş hızlandırma özelliğidir.

Kesinlikle Gerekli Çerezler

1 saat

THY

1P_JAR

Son kullanıcının web sitesini nasıl kullandığı ve web sitesini ziyaret etmeden önce son kullanıcının gördüğü reklamlar hakkında bilgi verir.

Pazarlama Çerezleri

1 ay

THY

MSDomain_[affiliateName], MSName_[affiliateName] , TOV_[affiliateName]

Affiliate kanalları aracılığıyla talep edilen uçuşların websitemizde gösterilmesi sağlanır.

İşlevsellik Çerezleri

3 dakika

THY

ak_bmsc

Affiliate kanalları aracılığıyla talep edilen uçuşların websitemizde gösterilmesi sağlanır.

İşlevsellik Çerezleri

20 dakika

THY

bm_sv

Affiliate kanalları aracılığıyla talep edilen uçuşların websitemizde gösterilmesi sağlanır.

İşlevsellik Çerezleri

21 dakika

THY

lastAff

En son işlem yapılan Affiliate kanalı için kullanılır.

İşlevsellik Çerezleri

3 dakika

SilverPop

com.silverpop.iMA.page_visit, com.silverpop.iMA.session

E-posta gönderim takibinin yapılması için kullanılır.

Pazarlama Çerezleri

1 saat

SilverPop

com.silverpop.iMAWebCookie

E-posta gönderim takibinin yapılması için kullanılır.

Pazarlama Çerezleri

3 yıl

THY

COOKIE_ADVERTISEMENTS

Reklam cookie izinleri için kullanılır.

İşlevsellik Çerezleri

2 yıl

THY

COOKIE_FUNCTIONAL

Fonksiyonel cookie izinleri için kullanılır.

İşlevsellik Çerezleri

2 yıl

THY

COOKIE_WARNING_VIEWED

Çerez uyarısının görüntülenme durumu bilgisi için kullanılır.

İşlevsellik Çerezleri

2 yıl

THY

userPrefLang

Kullanıcı browser dil bilgisi

İşlevsellik Çerezleri

1 yıl

Google Analytics

_ga

E-ticaret satış performansı takibi için kullanılır.

Pazarlama Çerezleri

2 yıl

Google Analytics

_gid

E-ticaret satış performansı takibi için kullanılır.

Pazarlama Çerezleri

1 gün

Facebook

fr

Facebook promosyon takip bilgileri için kullanılır.

Pazarlama Çerezleri

3 ay

Google AdServices

APISID, HSID, SAPISID, SID

Google AdServices takibi için kullanılır.

Pazarlama Çerezleri

2 yıl

Google AdServices

NID

Google AdServices takibi için kullanılır.

Pazarlama Çerezleri

6 ay

Google AdServices

SIDCC, SSID

Google AdServices takibi için kullanılır.

Pazarlama Çerezleri

1 yıl

Google Tag Manager

_dc_gtm_UA-45731639-2,_dc_gtm_UA-45731639-4

Dönüşüm izleme, site analizi, yeniden pazarlama amaçları için kullanılır.

Pazarlama Çerezleri

1 dakika

THY

PROFILE_MS_MEMBERSHIP_ID

Yolcunun MS bilgisinin hatırlanması için kullanılır. (Seyahat Sigortası)

İşlevsellik Çerezleri

1 yıl

THY

Email

Mail bilgisinin hatırlanması için kullanılır.

İşlevsellik Çerezleri

1 yıl

THY

CarrentDefaultCurrency

countries servisinden dönen defaultCurrency değerinin hatırlanması için kullanılır.

İşlevsellik Çerezleri

30 gün

THY

Currency

Yolcunun seçtiği para biriminin hatırlanması ve sayfalar arasında seçilmiş para birimi verisinin transferi için kullanılır.

İşlevsellik Çerezleri

1 yıl

THY

startScheduculePageUrl

Biletleme süreci anasayfa linkini tutar.

Kesinlikle Gerekli Çerezler

Oturum Süresince

Çerezlerin kullanımını nasıl kontrol edebilirim?

Sitemizi ziyaret ettiğinizde, çerezlerin kullanımı hakkında sizi bilgilendiren bir uyarı görünür ve “Tüm çerezleri kabul ediyorum” tuşuna tıkladığınızda web sitemizdeki tüm çerezleri onaylamış olursunuz. “Ayarları değiştir” tuşuna tıklayarak çerez türlerini tercihinize göre belirleyebilirsiniz. Onayınızı istediğiniz zaman geri alabilir ve bu sayfanın başındaki butonda çerez ayarlarını değiştirebilirsiniz.

İnternet tarayıcınızın çeşidine göre aşağıdaki adımları izleyerek, çerezler hakkında bilgi edinip, izin verme veya reddetme hakkınızı da kullanabilirsiniz:

  • Google Chrome: Tarayıcınızın “adres bölümünde” yer alan, “kilit işareti” veya “i” harfini tıklayarak, “Cookie” sekmesinden çerezlere izin verebilir veya engelleyebilirsiniz.
  • İnternet Explorer: Tarayıcınızın sağ üst köşesinde yer alan “Tool” veya “Araçlar” Bölümünden “Güvenlik” sekmesini tıklayın ve “izin ver” veya “izin verme” şeklinde çerezleri yönetebilirsiniz.
  • Mozilla Firefox: Tarayıcınızın sağ üst köşesinde yer alan “menüyü aç” sekmesini tıklayınız. “Seçenekler” görselini tıklayarak “Gizlilik ve Güvenlik” butonunu kullanarak çerez yönetiminizi yapabilirsiniz.
  • Diğer tarayıcılar için de (opera, microsoft edge gibi), ilgili tarayıcının yardım veya destek sayfalarını inceleyebilirsiniz.
  • Safari: Telefonunuzun “Ayarlar” bölümünden “safari” sekmesini seçip, “Gizlilik ve Güvenlik” Bölümünden tüm çerez yönetiminizi sağlayabilirsiniz.
  • Yukarıdaki seçeneklerin yanısıra; tüm çerezler hakkında bilgi sahibi olmak ve çerez yönetimi için: https://www.allaboutcookies.orghttps://www.youronlinechoices.eu/ adresini ziyaret edebilirsiniz veya "Privacy Badger" uygulamasını kullanabilirsiniz (https://www.eff.org/tr/privacybadger)
  • Mobil uygulamalarda çerez veya SDK (Software Development Kit) yönetimi için cihazınızın Gizlilik veya Ayarlar Bölümünde yer alan yönlendirmeleri takip edebilir veya Lumen Privacy Monitor’ü (https://haystack.mobi) telefonunuza indirerek kullanabilirsiniz.

İlgili kişi olarak haklarınız nelerdir?

Kanun’un 11. maddesi uyarınca aşağıdaki haklara sahipsiniz:

  • Kendiniz ile ilgili kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme. 
  • Kendiniz ile ilgili kişisel veri işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme. 
  • Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme. 
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme. 
  • Kişisel verilerinizin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme. 
  • İlgili mevzuatta öngörülen şartlar çerçevesinde kişisel verilerinizin silinmesini veya yok edilmesini isteme. 
  • Düzeltme, silme ve yok etme talepleri neticesinde yapılan işlemlerin, kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme. 
  • İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme. 
  • Kişisel verilerin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğraması hâlinde zararın giderilmesini talep etme. 

Yukarıda saymış olduğumuz haklarınızı kolayca kullanabilmeniz ve ilgili talepleri tarafımıza kolayca iletebilmeniz amacıyla bize aşağıdaki iletişim bilgilerimiz aracılığı ile ulaşabilirsiniz. Size, başvurunuzun niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde cevap vereceğiz. İlgili kişi başvuruları kural olarak ücretsiz cevaplandırılmaktadır. Ancak ayrıca bir maliyet doğması halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulunca belirlenecek tarifeye göre tarafınızdan ücret talep etme hakkımızı saklı tutmaktayız.

GDPR’a tabi iseniz sahip olduğunuz haklara ilişkin detaylı bilgi için https://commission.europa.eu/law/law-topic/data-protection/reform/rights-citizens/my-rights_en adresini ve https://www.turkishairlines.com/en-pl/legal-notice/gdpr-privacy-notice/ adresini ziyaret etmenizi rica ederiz.

Veri sorumlusu ve iletişim bilgileri

Türk Hava Yolları A.O.

Genel Yönetim Binası
Yeşilköy Mah. Havaalanı Cad. No:3/1 34149 Bakırköy/İstanbul

00 90 212 463 63 63

https://www.turkishairlines.com/tr-tr/bilgi-edin/musteri-iliskileri/

Şirket'in herhangi bir kişisel verinizi kullanmasını engelleyecek bir talepte bulunmanız halinde Site'nin veya uygulamanın işleyişinden tam olarak faydalanamayacağınızı ve bundan doğabilecek her türlü sorumluluğun tarafınıza ait olacağını lütfen unutmayınız.

DİĞER DİLLER

Bu sayfanın diğer dillerdeki çevirilerini incelemek isterseniz aşağıdaki dokümanlardan faydalanabilirsiniz.

Bulgarca | Çekçe | Danca | Estonyaca | Felemenkçe | Fince | Hırvatça | İsveçce | Macarca | Lehçe | Letonca | Litvanca | Rumence | Slovakça | Slovence | Yunanca