Skip to main content

Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı

Çerez Aydınlatma Metni

(“Aydınlatma Metni”)

Son güncelleme tarihi: [12]/[Ağustos]/[2020]

Aydınlatma Metni Hakkında

Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı (“THY” veya “Şirket”) olarak, çevrimiçi mecralarımızı ziyaretleriniz sırasında sizlerin deneyiminizi geliştirmek için çerezler, pikseller, gifler gibi bazı teknolojilerden (“çerezler”) faydalanmaktayız. Bu teknolojilerin kullanımı başta 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVK Kanunu”) olmak üzere tabi olduğumuz mevzuata uygun şekilde gerçekleştirilmektedir.

İşbu Aydınlatma metninin amacı, tarafımızca işletilmekte olan “turkishairlines.com” internet sitesinin (“Site”) ve mobil uygulamanın işletilmesi sırasında Site kullanıcıları/üyeleri/ziyaretçileri (“Veri Sahibi/İlgili Kişi”) tarafından çerezlerin kullanımı sırasında elde edilen kişisel verilerin işlenmesine ilişkin olarak sizlere bilgi vermektir. İşbu metinde sitemizde hangi amaçlarla hangi tür çerezleri kullandığımızı ve bu çerezleri nasıl kontrol edebileceğinizi sizlere açıklamak istiyoruz.

THY olarak sitemizde kullandığımız çerezleri kullanmaktan vazgeçebilir, bunların türlerini veya fonksiyonlarını değiştirebilir veya sitemize yeni çerezler ekleyebiliriz. Dolayısıyla iş bu aydınlatma metninin hükümlerini dilediğimiz zaman değiştirme hakkını saklı tutarız. Güncel aydınlatma metni üzerinde gerçekleştirilmiş olan her türlü değişiklik sitede veya herhangi bir kamuya açık mecrada yayınlanmakla birlikte yürürlük kazanacaktır. Son güncelleme tarihini metnin başında bulabilirsiniz.

Kişisel verilerinizin Şirket tarafından işlenme amaçları hakkında daha detaylı bilgi için https://www.turkishairlines.com/tr-tr/yasal-uyari/gizlilik-politikasi/ adresinde yer alan Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası’nı okumanızı tavsiye ederiz.

Çerez (Tanımlama Bilgileri) Nedir?

Tanımlama bilgileri, tarayıcınız aracılığıyla bir web sunucusu tarafından bilgisayarınıza yüklenen küçük veri dosyalarıdır. Web siteleri, tanımlama bilgilerini tarayıcınız ile sunucu arasında bağlantı kurulduğunda sizi tanımak için kullanır. Tanımlama bilgileri, bir web sitesinin ziyaretçileri tarafından daha kolay kullanılabilmesi için tasarlanır.

Çerezler Hangi Amaçlarla Kullanılmaktadır?

THY olarak sitemizde ve mobil uygulamamızda çeşitli amaçlarla çerezler kullanmakta ve bu çerezler vasıtasıyla kişisel verilerinizi işlemekteyiz. Bu amaçlar başlıca şunlardır:

  • Site’nin çalışması için gerekli temel fonksiyonları gerçekleştirmek. Örneğin, oturum açan üyelerin Site’de farklı sayfaları ziyaret ederken tekrar şifre girmelerine gerek kalmaması.
  • Site’yi analiz etmek ve Site’nin performansını arttırmak. Örneğin, Site’nin üzerinde çalıştığı farklı sunucuların entegrasyonu, Site’yi ziyaret edenlerin sayısının tespit edilmesi ve buna göre performans ayarlarının yapılması ya da ziyaretçilerin aradıklarını bulmalarının kolaylaştırılması.
  • Site’nin işlevselliğini arttırmak ve kullanım kolaylığı sağlamak. Örneğin, Site üzerinden üçüncü taraf sosyal medya mecralarına paylaşımda bulunmak, Site’yi ziyaret eden ziyaretçinin daha sonraki ziyaretinde kullanıcı adı bilgisinin ya da arama sorgularının hatırlanması.
  • Kişiselleştirme, hedefleme ve reklamcılık faaliyeti gerçekleştirmek. Örneğin, ziyaretçilerin görüntüledikleri sayfa ve ürünler üzerinden ziyaretçilerin ilgi alanlarıyla bağlantılı reklam gösterilmesi.

Kişisel Verilerin Toplama Yöntemi ve Hukuki Sebebi Nedir?

Kişisel verileriniz, Sitemizi ziyaretiniz kapsamında veya uygulamamızı kullanmanız dolayısıyla çerezler vasıtasıyla elde edilmektedir. İşbu aydınlatma metni ve Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası’nda belirtilen amaçlar doğrultusunda, KVK Kanunu’nun 5. maddesinin ikinci fıkrasındaki kanuni veri işleme şartlarından Ortaklığımızın meşru menfaatler için veri işlemenin zorunlu olması, Ortaklığımızın hukuki yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için veri işlemenin zorunlu olması ve bir sözleşmenin kurulması veya ifasıyla doğrudan doğruya ilgili olması şartlarından birinin varlığı halinde kişisel verileriniz rızanız olmaksızın işlenebilecektir. Aksi hallerde kişisel verileriniz yalnızca açık rızanızın bulunduğu hallerde işlenecektir.

Kişisel Verilerinizi Kimlere ve Hangi Amaçlarla Aktarabiliriz?

THY olarak, aydınlatma metni kapsamındaki kişisel verilerinizi Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası’nda belirtilen ve yukarıda yer alan amaçların gerçekleştirilebilmesi ile sınırlı olarak ve mevzuata uygun şekilde Şirketimizin hizmetlerinden faydalandığı üçüncü kişilerle, bağlı ortaklıklarımızla, iş ortaklarımızla ve grup şirketlerimiz ile paylaşabiliriz. Verilerin aktarıldığı tarafların kişisel verilerinizi dünyanın her yerindeki sunucularında saklayabileceğini belirtmek isteriz.

Hangi Çerezleri Kullanıyoruz?

Aşağıda sitemizde kullandığımız farklı türdeki çerezleri bulabilirsiniz. Sitemizde hem birinci parti çerezler (ziyaret ettiğiniz site tarafından yerleştirilen) hem de üçüncü parti çerezleri (ziyaret ettiğiniz site haricindeki sunucular tarafından yerleştirilen) kullanılmaktadır. Mobil uygulamada ise çerez yerine, Google ve Criteo SDK’sı (Software Development Kit) kullanılmaktadır.

Çerez Türü

Çerez İşlevi

Zorunlu Tanımlama Bilgileri

Bu tanımlama bilgisi türü, Site’nin düzgün çalışabilmesi için gereklidir. Bu tanımlama bilgileri, Site’nin ziyaret edilebilmesini ve özelliklerinin kullanılabilmesini sağlar. Oturum tanımlama bilgileri, web sitesinin çeşitli sayfaları arasında bilgi aktarımını sağlamak ve kullanıcıların bilgileri birden fazla kez girmelerini önlemek için kullanılır. Bu kategorideki çerezler hiçbir şekilde kişisel veri toplamaz Geçicidirler ve tarayıcı kapattıktan hemen sonra silinirler.

Performans Tanımlama Bilgileri

Bu tanımlama bilgilerinin kullanılması, sayfa sahibinin sayfa ziyaretlerinin sıklığı, ilgili hata mesajları (varsa), kullanıcıların sayfalarda geçirdiği süre ve kullanıcıların web sitesinde nasıl gezindikleri gibi bilgilerin toplanmasını sağlar. Bu bilgiler, web sitesinin performansını iyileştirmek için kullanılabilir.

İşlevsel Tanımlama Bilgileri

Bu tanımlama bilgileri, kullanıcı tarafından yapılan seçimleri (seçilen şehir, uçuş tarihi vb.) tanıyarak kullanıcının siteye ziyaretini kolaylaştırır. Ayrıca bu bilgiler, kullanıcılara gelişmiş web özellikleri de sağlar.

Reklamlar ve Üçüncü Taraf Tanımlama Bilgileri

Sitede belirli işlevlerin dahil edilebilmesi için üçüncü taraf tedarikçi tanımlama bilgileri (ör. uçuş noktalarında ve promosyon sayfalarında sosyal medya paylaşımlarıyla oluşturulan tanımlama bilgileri) kullanılır. Ayrıca Sitede reklam takibi yapan şirketlerin tanımlama bilgileri de kullanılır.

Sitede yer alan çerezlere ilişkin bilgiler aşağıdaki tablolarda yer almaktadır:

Çerez Hizmet Sağlayıcı

Çerez İsmi

Çerez Amacı

Çerez Tipi

Çerez Süresi

THY

AKA_A2

DNS Prefetch ve HTTP2 Push mekanizmalarını etkinleştiren gelişmiş hızlandırma özelliğidir.

Zorunlu Çerezler

1 saat

THY

1P_JAR

Son kullanıcının web sitesini nasıl kullandığı ve web sitesini ziyaret etmeden önce son kullanıcının gördüğü reklamlar hakkında bilgi verir.

İzleme Çerezleri

1 ay

THY

MSDomain_[affiliateName], MSName_[affiliateName] , TOV_[affiliateName]

Affiliate kanalları aracılığıyla talep edilen uçuşların websitemizde gösterilmesi sağlanır.

Operasyonel Çerezler

3 dakika

THY

ak_bmsc

Affiliate kanalları aracılığıyla talep edilen uçuşların websitemizde gösterilmesi sağlanır.

Operasyonel Çerezler

20 dakika

THY

bm_sv

Affiliate kanalları aracılığıyla talep edilen uçuşların websitemizde gösterilmesi sağlanır.

Operasyonel Çerezler

21 dakika

THY

lastAff

En son işlem yapılan Affiliate kanalı için kullanılır.

Operasyonel Çerezler

3 dakika

SilverPop

com.silverpop.iMA.page_visit, com.silverpop.iMA.session

E-posta gönderim takibinin yapılması için kullanılır.

İzleme Çerezleri

1 saat

SilverPop

com.silverpop.iMAWebCookie

E-posta gönderim takibinin yapılması için kullanılır.

İzleme Çerezleri

3 yıl

THY

COOKIE_ADVERTISEMENTS

Reklam cookie izinleri için kullanılır.

Operasyonel Çerezler

14 yıl

THY

COOKIE_FUNCTIONAL

Fonksiyonel cookie izinleri için kullanılır.

Operasyonel Çerezler

14 yıl

THY

COOKIE_WARNING_VIEWED

Çerez uyarısının görüntülenme durumu bilgisi için kullanılır.

Operasyonel Çerezler

14 yıl

THY

userPrefLang

Kullanıcı browser dil bilgisi

Operasyonel Çerezler

1 yıl

Google Analytics

_ga

E-ticaret satış performansı takibi için kullanılır.

İzleme Çerezleri

2 yıl

Google Analytics

_gid

E-ticaret satış performansı takibi için kullanılır.

İzleme Çerezleri

1 gün

Facebook

fr

Facebook promosyon takip bilgileri için kullanılır.

İzleme Çerezleri

3 ay

Google AdServices

APISID, HSID, SAPISID, SID

Google AdServices takibi için kullanılır.

İzleme Çerezleri

2 yıl

Google AdServices

NID

Google AdServices takibi için kullanılır.

İzleme Çerezleri

6 ay

Google AdServices

SIDCC, SSID

Google AdServices takibi için kullanılır.

İzleme Çerezleri

1 yıl

Google Tag Manager

_dc_gtm_UA-45731639-2,_dc_gtm_UA-45731639-4

Dönüşüm izleme, site analizi, yeniden pazarlama amaçları için kullanılır.

İzleme Çerezleri

1 dakika

THY

PROFILE_MS_MEMBERSHIP_ID

Yolcunun MS bilgisinin hatırlanması için kullanılır. (Seyahat Sigortası)

İşlevsellik Çerezleri

1 yıl

THY

Email

Mail bilgisinin hatırlanması için kullanılır.

İşlevsellik Çerezleri

1 yıl

THY

CarrentDefaultCurrency

countries servisinden dönen defaultCurrency değerinin hatırlanması için kullanılır.

İşlevsellik Çerezleri

30 gün

THY

Currency

Yolcunun seçtiği para biriminin hatırlanması ve sayfalar arasında seçilmiş para birimi verisinin transferi için kullanılır.

İşlevsellik Çerezleri

1 yıl

THY

startScheduculePageUrl

Biletleme süreci anasayfa linkini tutar.

Zorunlu Çerezler

Session

Çerezlerin Kullanımını Nasıl Kontrol Edebilirim?

Sitemizi ziyaret ettiğinizde, çerezlerin kullanımı hakkında sizi bilgilendiren bir uyarı görünür ve “Tüm çerezleri kabul ediyorum” tuşuna tıkladığınızda web sitemizdeki tüm çerezleri onaylamış olursunuz. “Ayarları değiştir” tuşuna tıklayarak çerez türlerini tercihinize göre belirleyebilirsiniz. Onayınızı istediğiniz zaman geri alabilir ve çerez ayarlarını değiştirebilirsiniz.

İnternet tarayıcınızın çeşidine göre aşağıdaki adımları izleyerek, çerezler hakkında bilgi edinip, izin verme veya reddetme hakkınızı da kullanabilirsiniz:

  • Google Chrome: Tarayıcınızın “adres bölümünde” yer alan, “kilit işareti” veya “i” harfini tıklayarak, “Cookie” sekmesinden çerezlere izin verebilir veya engelleyebilirsiniz.
  • İnternet Explorer: Tarayıcınızın sağ üst köşesinde yer alan “Tool” veya “Araçlar” Bölümünden “Güvenlik” sekmesini tıklayın ve “izin ver” veya “izin verme” şeklinde çerezleri yönetebilirsiniz.
  • Mozilla Firefox: Tarayıcınızın sağ üst köşesinde yer alan “menüyü aç” sekmesini tıklayınız. “Seçenekler” görselini tıklayarak “Gizlilik ve Güvenlik” butonunu kullanarak çerez yönetiminizi yapabilirsiniz.
  • Diğer tarayıcılar için de (opera, microsoft edge gibi), ilgili tarayıcının yardım veya destek sayfalarını inceleyebilirsiniz.
  • Safari: Telefonunuzun “Ayarlar” bölümünden “safari” sekmesini seçip, “Gizlilik ve Güvenlik” Bölümünden tüm çerez yönetiminizi sağlayabilirsiniz.
  • Yukarıdaki seçeneklerin yanısıra; tüm çerezler hakkında bilgi sahibi olmak ve çerez yönetimi için: https://www.allaboutcookies.org, https://www.youronlinechoices.eu/ adresini ziyaret edebilirsiniz veya "Privacy Badger" uygulamasını kullanabilirsiniz (https://www.eff.org/tr/privacybadger)
  • Mobil uygulamalarda çerez veya SDK((Software Development Kit) yönetimi için cihazınızın Gizlilik veya Ayarlar Bölümünde yer alan yönlendirmeleri takip edebilir veya Lumen Privacy Monitor’ü (https://haystack.mobi) telefonunuza indirerek kullanabilirsiniz.

Veri Sahibi Olarak Haklarınız Nelerdir?

KVK Kanunu’nun 11. maddesi uyarınca ilgili kişi,

  • kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • kişisel verileri işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • KVK Kanunu ve ilgili diğer kanun hükümlerine uygun olarak işlenmiş olmasına rağmen, işlenmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması hâlinde kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • işlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme,
  • kişisel verilerin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğraması hâlinde zararın giderilmesini talep etme haklarına sahiptir.

Yukarıda saymış olduğumuz haklarınızı kolayca kullanabilmeniz, ilgili talepleri tarafımıza kolayca iletebilmeniz için bize https://www.turkishairlines.com/tr-int/bilgi-edin/musteri-iliskileri/ üzerinden ulaşabilirsiniz. Başvuru formunu doldurduktan sonra, dokümanı formun içinde belirtilen yöntemlerden biriyle tarafımıza iletebilirsiniz. Size, başvurunuzun niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde cevap vereceğiz. Veri sahipleri başvuruları kural olarak ücretsiz cevaplandırılmaktadır; ancak ayrıca bir maliyet doğması halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulunca belirlenecek tarifeye göre tarafınızdan ücret talep etme hakkımızı saklı tutmaktayız.

İlgili Kişi, işbu Aydınlatma Metnine konu bilgilerinin tam, doğru ve güncel olduğunu, bu bilgilerde herhangi bir değişiklik olması halinde bunları derhal güncelleyeceğini taahhüt eder. İlgili Kişi’nin güncel bilgileri sağlamamış olması halinde Şirket’in herhangi bir sorumluluğu olmayacaktır.

İlgili kişi olarak, herhangi bir kişisel verinizin Şirket tarafından kullanılamaması ile sonuçlanacak bir talepte bulunmanız durumunda Site’nin ve uygulamanın işleyişinden tam olarak faydalanamayabileceğinizi kabul ve bu kapsamda doğacak her türlü sorumluluğun kendinize ait olacağını beyan etmektesiniz.